Savivaldybėms pervestos 15,5 proc. didesnės valstybės lėšos mokytojų darbo užmokesčiui

pinig4789Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pervedė visoms savivaldybėms valstybės dotacijos ugdymui lėšas, į kurias įskaičiuotos ir papildomos lėšos nuo naujų mokslo metų 15,5 proc. didinamam vidutiniam pedagogų darbo užmokesčiui mokėti už pirmuosius šių mokslo metų mėnesius. Atitinkamai didinama ir valstybės dotacija. Lėšos savivaldybes pasieks artimiausiu metu.

Papildomų valstybės lėšų darbo užmokesčiui skiriama visiems darželių auklėtojams, mokytojams, pagalbos mokiniui specialistams, mokyklų vadovams, jų pavaduotojams ugdymui, kitiems pedagogams.

Nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. lėšos pedagogų darbo užmokesčiui padidintos 15,5 proc., iš kurių 10 proc. skiriama pareiginėms algoms didinti, o 5,5 procento turi būti skiriama pareiginės algos koeficientams didinti už veiklos sudėtingumą, priemokoms ar kitoms išmokoms pagal įstaigų darbo apmokėjimo sistemas.

„Visos lėšos privalo pasiekti mokytojus ir kitus pedagogus. Jei kai kurios savivaldybės nespėjo paskaičiuoti didesnių atlyginimų nuo rugsėjo, tai turės kompensuoti kitais mėnesiais, kad galutinis rezultatas būtų toks, kam ir skiriami pinigai – paaugęs mėnesinis darbo užmokestis nuo rugsėjo. Negali būti jokių priežasčių, kodėl mokytojų vidutinis atlyginimas nedidėtų numatyta dalimi“, - sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pirmoji valstybės dotacijos ugdymui dalis naujais mokslo metais, kaip įprastai, pervedama spalio pradžioje, švietimo įstaigoms baigus pildyti mokinių registrą, ir pagal mokinių skaičių apskaičiavus reikiamas valstybės lėšas kiekvienai mokyklai. Vėliau lėšos pervedamos kiekvieno mėnesio pradžioje. Pinigai skiriami savivaldybėms, kurios juos paskirsto jų teritorijose esančioms mokykloms.

Šiais metais pedagogų atlyginimai didinami du kartus: 10 proc. nuo sausio ir 15,5 proc. nuo rugsėjo. Nors anksčiau buvo planuota ir nuo rugsėjo didinti 10 proc., tačiau to nebūtų pakakę, kad būtų įgyvendintas su švietimo profesinėmis sąjungomis sutartas, partijų susitarime dėl švietimo numatytas tikslas - iki 2024 metų pabaigos vidutinis mokytojų darbo užmokestis sudaro 130 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio. Papildomai šių metų vasarą, atsižvelgus naujausias prognozes dėl šalies vidutinio darbo užmokesčio augimo, skirta dar 32 mln. Eur pedagogų darbo užmokesčiui didinti šalia jau anksčiau numatytų 259 mln. Eur.

Budas.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode